Jak upéct nejvláčnější tvarohovou bábovku: recept na luxusní bábovku z hrnku
Bábovka patří mezi klasické a oblíbené dezerty, které si zamilujete. Ale co když chcete udělat něco zvláštního? Tvarohová bábovka je tu pro vás! Tento recept na luxusní tvarohovou bábovku z hrnku vás zaručeně dostane svou vláčností a jedinečnou chutí. A co je nejlepší, je připravena během chvilky. Připravte se na neuvěřitelně lahodný zážitek!
Co budete potřebovat:
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek tvarohu
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3 velká vajíčka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Citronová kůra (z 1 citronu, volitelné pro větší aroma)
Náčiní:
- Hluboká mísa
- Hrnec na vaření v páře (pokud nemáte, postačí hrnec s vodou a sítem)
- Forma na bábovku
- Pečicí papír
- Mixér nebo metla
Postup:
- Předehřejte troubu: Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na bábovku vymažte olejem a vystelte pečicím papírem, aby se bábovka snadno vyndala po upečení.
- Příprava tvarohové směsi: V hluboké míse smíchejte tvaroh, vajíčka, krupicový cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud ji použijete). Mixujte nebo metou dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou směs.
- Přidání suchých ingrediencí: Do směsi přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte tak, aby nezůstaly žádné hrudky.
- Přidání oleje: Postupně přilijte rostlinný olej a nadále míchejte, dokud se olej zcela nespojí se směsí. Tuto směs budete míchat asi 2-3 minuty, dokud není těsto dokonale vláčné a lesklé.
- Pečení v hrnci na vaření v páře: Nyní připravte hrnec na vaření v páře. Napusťte hrnec vodou tak, aby síto (nebo hrníček) zapadlo a dotýkalo se vody. Na dno hrnce umístěte mokré utěrky nebo silikonové formy, aby se bábovka nepřipálila.
- Naplňte formu: Nalijte tvarohovou směs do připravené formy na bábovku.
- Pečení: Formu s tvarohovou směsí umístěte do hrnce na vaření v páře, zakryjte hrnec poklicí a vařte na středním ohni po dobu 60-70 minut, dokud bábovka neprojde špejlí nebo nožem (mělo by to být suché, když se vyjmou).
- Chladnutí a servírování: Po upečení nechte bábovku vychladnout asi 10 minut v forme, poté ji opatrně vyndejte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Nakrájení a podávání: Nakonec můžete bábovku podávat na talíři, pokapanou medem nebo posypanou moučkovým cukrem podle své chuti.
Tato hrníčková tvarohová bábovka je opravdu jedinečná svou vláčností a lahodnou chutí. Je to perfektní dezert pro rodinné oslavy, nebo si ji můžete dopřát kdykoli máte chuť na něco sladkého. Bábovka je také skvělou volbou k odpolední kávě. Připravte si tento luxusní recept a udělejte si radost i svým blízkým!