Recepty

Levandulový sirup

Levandule, krásná fialová květina s bohatou a povznášející vůní, není jen oku lahodícím květinovým dekorem. Je to také klíčová složka pro výrobu levandulového sirupu, který může být použit v širokém spektru pokrmů a nápojů. Tento článek vás provede procesem vytváření vlastního levandulového sirupu a přinese několik receptů, jak jej využít.

Levandule – Květina s dlouhou historií

Levandule je rostlina s bohatou historií, která se poprvé objevila v oblasti Středomoří a Blízkého východu. Je oblíbenou složkou ve výrobě esenciálních olejů a byla používána v různých kulturách po tisíce let kvůli svým uklidňujícím a relaxačním účinkům. Dnes se levandule pěstuje po celém světě a je dostupná v různých odrůdách.

Sklizeň levandule

Levandule se sklízí během léta, kdy je v plném květu. Nejlepší je sklízet levanduli ráno, kdy je květina nejaromatičtější. Stačí stříhat květinové hrozny, aby se zachovaly silice obsažené v květech.

Vytvoření levandulového sirupu

Ingredience:

  • 2 šálky vody
  • 2 šálky cukru
  • 2-3 lžíce sušených levandulových květů (nebo 1/2 šálku čerstvých květů)

Postup:

  1. Příprava Levandulových Květů: Pokud máte čerstvé levandulové květy, opláchněte je a nechte je oschnout. Pokud používáte sušené květy, můžete je použít tak, jak jsou.
  2. Vaření Sirupu: V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přidejte levandulové květy.
  3. Simmerování: Snížte teplotu a nechte směs simmerovat po dobu 10-15 minut. To umožní levandulovým květům uvolnit své aroma a chutě.
  4. Vyjmutí Květů: Po uvaření sirupu vyjměte levandulové květy. Pokud byste chtěli sirup ještě intenzivnější, můžete nechat květy ponořené ve sirupu déle.
  5. Vychladnutí a Uchování: Nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho přes filtr nebo síto přelijte do lahve. Uchovávejte v lednici.

Jak používat levandulový sirup

Levandulový sirup může být využit v mnoha pokrmech a nápojích. Zde jsou některé základní nápady:

lavender drink in a metal mug
  1. Levandulový Čaj: Přidejte lžíci levandulového sirupu do horké vody a vytvořte si osvěžující levandulový čaj.
  2. Levandulové Dezerty: Použijte sirup na dochucení zmrzliny, palačinek, nebo pudinku.
  3. Levandulové Koktejly: Přidejte sirup do míchaných nápojů, jako je levandulový mojito nebo ginový koktejl.
  4. Pečení: Levandulový sirup můžete přidat do muffinů, dortů nebo glazury na perník.
  5. Saláty: Použijte sirup jako součást dressingů pro saláty.

Levandulový sirup je skvělým způsobem, jak přidat do pokrmů a nápojů jemnou květinovou chuť a vůni. Experimentujte s různými recepty a objevujte krásu levandule ve vaší kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *