Recepty

Jak upéct domácí chléb: Jednoduchý recept na lahodný domácí chléb

Domácí chléb je jedním z těch pokrmů, kterým se těžko odolá. Jeho vůně naplňuje dům a chuť je prostě nepopsatelná. Pokud jste někdy zvažovali, že byste se pokusili upéct vlastní domácí chléb, nemusíte se obávat složitých postupů. Zde vám představíme jednoduchý recept na vynikající domácí chléb.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 300 ml teplé vody

Postup:

1. Příprava kvásku:

Nejdříve si připravte kvásek, který bude tvořit základ chlebového těsta. Do mísy dejte 100 g hladké mouky, přidejte sušené droždí a zalijte teplou vodou. Dobře promíchejte, ať nedochází k tvorbě hrudek. Poté kvásek nechte odpočívat přikrytý utěrkou na teplém místě asi 15-20 minut, nebo dokud se nezačnou objevovat bublinky na povrchu.

2. Přidání soli a zbývající mouky:

Kvásek by se měl nyní zdvojnásobit a stát se pěnivým. Přidejte do něj sůl a postupně vmíchejte zbývající mouku. Zpracovávejte těsto, dokud nezískáte hladkou a elastickou konzistenci. Může se stát, že budete potřebovat přidat trochu více vody nebo mouky podle potřeby.

Zadělání chleba
3. Kynutí těsta:

Těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho kynout. Ideálně by mělo být umístěno na teplém místě, kde nebude příliš průvanu. Nechte těsto kynout alespoň 1 hodinu, nebo dokud se zdvojnásobí svůj objem.

4. Formování chlebového bochníku:

Po kynutí těsta ho vyklopte na pomoučený povrch a jemně ho prohněťte, abyste odstranili vzduchové bublinky. Poté dejte těsto na plech vyložený pečícím papírem a dávejte pozor, aby se vám tvořila hezká hladká kůrka.

5. Druhé kynutí:

Pokryjte těsto čistým utěrkou a nechte ho znovu kynouti asi 30 minut. Během této doby si předehřejte troubu na 220°C.

Chléb necháme před pečením odpočinout.
6. Pečení chleba:

Před vložením do trouby můžete na povrch těsta nakreslit nějaký vzor, pokropit ho vodou nebo posypat trochou mouky pro hezký vzhled chlebové kůrky. Poté dejte plech s chlebem do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-40 minut, dokud chléb nedosáhne zlatavé barvy a při poklepání na spodní stranu zní dutě.

7. Hotový domácí chléb:

Po upečení vyndejte chléb z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce. Po vychladnutí si můžete užít první krajíc s máslem, džemem nebo jakýmkoli oblíbeným pomazánkovým krémem.

Tímto jednoduchým postupem můžete upéct vlastní domácí chléb, který bude mít úžasnou chuť a bude vonět po celém vašem domě. Nejenže si pochutnáte na lahodné dobrotě, ale také budete pyšní na své dovednosti v pečení. Takže neváhejte a pusťte se do pečení svého vlastního domácího chleba právě teď!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *