Levandulový sirup
Levandule, krásná fialová květina s bohatou a povznášející vůní, není jen oku lahodícím květinovým dekorem. Je to také klíčová složka pro výrobu levandulového sirupu, který může být použit v širokém spektru pokrmů a nápojů. Tento článek vás provede procesem vytváření vlastního levandulového sirupu a přinese několik receptů, jak jej využít.
Levandule – Květina s dlouhou historií
Levandule je rostlina s bohatou historií, která se poprvé objevila v oblasti Středomoří a Blízkého východu. Je oblíbenou složkou ve výrobě esenciálních olejů a byla používána v různých kulturách po tisíce let kvůli svým uklidňujícím a relaxačním účinkům. Dnes se levandule pěstuje po celém světě a je dostupná v různých odrůdách.
Sklizeň levandule
Levandule se sklízí během léta, kdy je v plném květu. Nejlepší je sklízet levanduli ráno, kdy je květina nejaromatičtější. Stačí stříhat květinové hrozny, aby se zachovaly silice obsažené v květech.
Vytvoření levandulového sirupu
Ingredience:
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 2-3 lžíce sušených levandulových květů (nebo 1/2 šálku čerstvých květů)
Postup:
- Příprava Levandulových Květů: Pokud máte čerstvé levandulové květy, opláchněte je a nechte je oschnout. Pokud používáte sušené květy, můžete je použít tak, jak jsou.
- Vaření Sirupu: V hrnci smíchejte vodu a cukr a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přidejte levandulové květy.
- Simmerování: Snížte teplotu a nechte směs simmerovat po dobu 10-15 minut. To umožní levandulovým květům uvolnit své aroma a chutě.
- Vyjmutí Květů: Po uvaření sirupu vyjměte levandulové květy. Pokud byste chtěli sirup ještě intenzivnější, můžete nechat květy ponořené ve sirupu déle.
- Vychladnutí a Uchování: Nechte sirup vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho přes filtr nebo síto přelijte do lahve. Uchovávejte v lednici.
Jak používat levandulový sirup
Levandulový sirup může být využit v mnoha pokrmech a nápojích. Zde jsou některé základní nápady:
- Levandulový Čaj: Přidejte lžíci levandulového sirupu do horké vody a vytvořte si osvěžující levandulový čaj.
- Levandulové Dezerty: Použijte sirup na dochucení zmrzliny, palačinek, nebo pudinku.
- Levandulové Koktejly: Přidejte sirup do míchaných nápojů, jako je levandulový mojito nebo ginový koktejl.
- Pečení: Levandulový sirup můžete přidat do muffinů, dortů nebo glazury na perník.
- Saláty: Použijte sirup jako součást dressingů pro saláty.
Levandulový sirup je skvělým způsobem, jak přidat do pokrmů a nápojů jemnou květinovou chuť a vůni. Experimentujte s různými recepty a objevujte krásu levandule ve vaší kuchyni.